2020. február 29., szombat

Ösztöndíjak, kedvezmények

Kedves Leendő Hallgató(nk)!

 

Mint a Szegedi Tudományegyetem államilag finanszírozott, nappali tagozatos hallgatója, számos juttatásban részesülhetsz.

 

Annak érdekében, hogy biztosan ne maradj le semmiről, megpróbáltuk neked egy helyre összegyűjteni azt a számos kedvezményt és ösztöndíjrendszert, ami bizonyítja: Szegeden tanulni nem csak tanulmányi és közösségi élet szempontjából, de anyagilag is megéri. Szemezgess bátran az alábbi lehetőségek közül, és válaszd ki bátran, hogy Te melyik ösztöndíjat, támogatást fogod már az első évben igénybe venni. :)


Kedvezmények

 

Féléves városi bérlet

 

Ez pont az, aminek hangzik. Sem több, sem kevesebb. A SZTE nappali tagozatos, államilag finanszírozott hallgatóinak 90%-a szociális alapon ingyenes, féléves városi tömegközlekedési bérletet kapnak, amennyiben erre pályáznak és elérik a szükséges ponthatárt és megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.

 

Tankönyv és jegyzettámogatás

Mivel tudjuk, hogy nem csupán a legfrissebb jogi tankönyv, de a Trónok Harca legújabb kötete sincs ingyen, ebben is segítünk: hallgatóink a tankönyv- és jegyzettámogatást elektronikus utalvány formájában kapják meg és az akkreditált boltokban vásárolhatják le az SZTE Jegyzetboltban. Hogyan? A választott könyved/jegyzeted értékének 75% -áig használhatod fel a támogatást, ergo a számla 25%-át készpénzben kell kifizetned (1000 Ft helyett 250 Ft lesz a könyved).

 

Diákigazolvánnyal igénybe vehető kedvezmények

A diákigazolvány nemcsak a villamoson, trolin, buszon, valamint az ide- és hazaút során lesz hasznos, hanem különféle kedvezmények forrása is. Például akár még vásárolhatsz is vele (a fent említett módon).

 

Ösztöndíjak

 

Mint azt biztosan tudod, az SZTE ösztöndíjjal támogatja a szorgalmas és tehetséges diákjait. A most következő összeállításban a konkrét, anyagi támogatásokról olvashatsz, a teljesség igénye nélkül, amolyan kóstoló gyanánt.

 

Rendszeres Szociális Ösztöndíj: egy kicsit ez is a nevéből fakad. Pályázatod alapján az államilag támogatott teljes idejű felsőfokú szakképzésben, alap- és mesterképzésben, illetve egységes, osztatlan képzésben részt vevő hallgatóként akár 24.000 Ft támogatásban is részesülhetsz. Havonta. Tényleg.

 

Tanulmányi Ösztöndíj: Ha valamiről, akkor erről tuti hallottál már. Tanulmányi ösztöndíjban minden állami ösztöndíjas hallgató részesülhet, aki nem az első félévét kezdi meg a Szegedi Tudományegyetemen, azaz rendelkezik az ösztöndíj megállapításához szükséges tanulmányi átlaggal. Ergo, ha elég jól tanultál, jön az ösztöndíj. Átutalva. A Te bankszámládra. És arra költöd/spórolod meg, amire csak szeretnéd. Az ösztöndíj megállapításáról és annak szabályzatairól itt olvashatsz.

 

Bursa Hungarica Ösztöndíj: A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj olyan pénzbeli szociális támogatás, aminek elbírálását nem az Egyetem végzi, azonban sikeres pályázat esetén az Egyetem folyósítja azt. A Bursa Hungarica ösztöndíjat az oktatási miniszter pályázat alapján ítéli oda. A pályázatot az állandó lakóhelyed szerint illetékes települési önkormányzat Polgármesteri Hivatalánál írásban, a hivatalban hozzáférhető pályázati űrlapon, aláírva, egy példányban kell benyújtani. Tudom, hogy nagyon hivatalosan hangzik, de hidd el, hogy megéri a macerát, mert kb. 100.000 Ft-ot is kaphatsz. Komolyan. Viszont azt fontos tudnod, hogy ez az ösztöndíj, kizárólag szociális szempontok alapján ítélhető meg, a pályázó tanulmányi eredménye itt nem vehető figyelembe. További információ. De ne csüggedj, van még ott, ahonnan ez jött. ;)

 

Szeged Városi Ösztöndíj: Avagy csinálj pénzt abból, hogy sportolsz. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázata a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nappali tagozatán tanuló, kiemelkedő teljesítményt elért diákok tanulmányainak anyagi támogatására. Az egyetlen rossz hír ennek kapcsán, hogy az E-sport itt sajna nem játszik. :/

 

Sportösztöndíj: Az SZTE-n tanuló, kiváló sportolók számára külön Sportösztöndíjat is hoztunk létre. További információ erről is van. :)

 

Erasmus Ösztöndíj: Szeretsz idegen nyelven beszélni? Nem veted meg az utazást? ;) Akkor szeretni fogod, hogy SZTE-sként lehetőséged van az SZTE külföldi partneregyetemein is részképzést folytatni, illetve külföldi szakmai gyakorlatra szert tenni az Erasmus program keretében. További információk az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság honlapján olvashatók.

 

Ha az első alkalommal, államilag támogatott teljes idejű felsőfokú szakképzésben, alap- és mesterképzésben, illetve egységes, osztatlan képzésben létesítesz hallgatói jogviszonyt (= első alkalommal leszel egyetemista), az első bejelentkezésed alkalmával – kérelmedre (ergo Neked kell igényelned és amennyiben a Kormányrendeletben foglalt feltételeknek megfelelsz) – alaptámogatásra vagy jogosult. A támogatás egy félévre (öt hónapra) szól. Hogy mennyi az annyi és mit kell tenned érte, arról további információkat itt olvashatsz. :)


A központi ösztöndíjakon túl a Szegedi Tudományegyetem számos kara indított saját hatáskörben különböző ösztöndíjakat, ösztöndíjrendszereket. Ezekről részletesen a kari felvételi tájékoztató oldalakon olvashatsz.

 

Ha úgy gondolod, hogy ösztöndíjakból sosem elég, akkor egyetértünk. Az SZTE további ösztöndíjairól az SZTE Tehetségpont honlapján, találsz információt.

 

Emlékeztetőül


Ösztöndíj

Mértéke

 

 

SZTE Tehetségpont ösztöndíjai - egyszeri juttatás

 

Az Év Tehetsége ösztöndíj

100.000

Kiválósági Lista (bronz-ezüst-arany fokozat)

20.000-80.000

SZTE Esélyegyenlőségi Talent ösztöndíj

20.000-60.000

Vállalati ösztöndíjak

80.000-250.000

 

 

SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíjai - egyszeri juttatás

 

SZTE Sófi-alapítvány Kuratóriumi Díj

200.000

SZTE Sófi-alapítvány Különdíj

50.000

 

 

Összegyetemi ösztöndíjak

 

Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj

10 hónapra 40.000/hó

Kiemelt tanulmányi ösztöndíj

10 hónapra 28.000/hó

Tanulmányi ösztöndíj

5 hónapra kb. 9.350-31.200/hó ( EZ FÉLÉVENTE VÁLTOZIK )

Rendszeres szociális ösztöndíj

5 hónapra 8.000-14.000/hó

Rendszeres szociális ösztöndíj (Előnyben részesített követelményeknek megfelelő pályázó esetén)

5 hónapra 12.000-24.000/hó

Rendkívüli szociális ösztöndíj

20.000-30.000/egyszeri juttatás

Szeged Megyei Jogú Város Ösztöndíja

10 hónapra 10.000/hó

Szakmai gyakorlat támogatás

Legfeljebb 11.900/egyszeri juttatás

Intézményi tudományos ösztöndíj

5.000-45.000/egyszeri juttatás

"Jó tanuló - Jó sportoló" ösztöndíj

20.000-50.000/egyszeri juttatás

Jegyzettámogatás

6.500/félév

Új Nemzeti Kiválósági Program

10 hónapra 50.000/hó

 

 

Összegyetemi támogatás

 

Szeged városi tanulóbérlet

5 havi helyi bérlet

 

Az adatok a 2018/2019-es tanévre vonatkoznak!