SZTE_HVG

Kiválóan szerepel az SZTE a nemzetközi rangsorokban

A hallgatói és oktatói kiválóságot középpontba helyező hazai rangsorok mellett a tudományos tevékenységet mérő nemzetközi listákon is évről évre előkelő helyen szerepel az SZTE. A QS World University Ranking szerint Magyarország legjobb egyeteme az SZTE, melyet több tudományágban is a világ elit egyetemei között tartanak számon.

world-university-rankingsA hazai egyetemek közül továbbra is az első helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a brit QS (Quacquarelli Symonds) World University Rankings 2017/2018 rangsorában. A listán az 501-550. helyet érte el az SZTE, ez azt jelenti, hogy a világ közel 26 ezer felsőoktatási intézményének legjobb 2 százalékába tartozik. A listát olyan szempontok alapján állították össze, mint az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelése, a tudományos munkák idézettsége, az oktatók és a hallgatók aránya, valamint a külföldi hallgatók és külföldi oktatók száma. A QS a feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai régió mintegy 2900 felsőoktatási intézményét is értékeli. Ezen a listán a 27. a Szegedi Tudományegyetem, ezzel a vizsgált intézmények legjobb egy százalékában szerepel.


A QS tudományterületi listáin 7 tudományágban is a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon a Szegedi Tudományegyetemet. A bölcsészettudományi listán az SZTE nyelvészeti képzése a 201-250. helyen végzett. A szegedi egyetem az élet- és orvostudomány területeken a 451-500. helyre került. A mezőgazdasághoz kapcsolódó képzések listáján a 151-200., a biológia tudományágban a 401-450. az SZTE. A szegedi gyógyszerészképzés a 201-250., az orvosképzés a 301-350. helyen szerepel. A természettudományi területen belül a kémia szakok rangsorán a 401-450. helyen végzett.


A Times Higher Education rangsorán őrzi pozícióját az SZTE. A brit szakfolyóirat listáján a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel. Az értékelésben a Szegedi Tudományegyetem legerősebb mutatója a nemzetköziség, mely magába foglalja a Times higher educationkülföldi oktatók és hallgatók számát, valamint a nemzetközi együttműködésben készült publikációkat. A rangsor összeállításánál olyan mutatókat vettek figyelembe, mint a tanulási környezet, a kutatás minősége, az idézettség, az iparból származó jövedelem és a nemzetköziség. A Times Higher Education orvos- és egészségtudományi világrangsorán a 401-500. helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem. A Times által összeállított feltörekvő és BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság) országok rangsorában jelenleg a 129. az SZTE.


A tudományos publikációkat középpontba helyező University Ranking by Academic Performance (URAP) 2017/2018-as listája a világ legjobb 2500 egyetemét rangsorolta. A legfrissebb listán a Szegedi Tudományegyetem a legjobb 1000 közé került: a 705. helyen végzett.


A felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja össze évről évre listáját a Leideni Egyetem. A 2017-es rangsorban az SZTE a 654. helyen szerepelt.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Linka_KrisztinaLinka Krisztina - TTIK, földrajz

Hogy miért pont Szegedet választottam? Tudom, hogy a Szegedi Tudományegyetem elég jó hírű nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Emellett nagyon sok ismerősöm ezt az egyetemet választotta, és szerettem volna a közelükben maradni. Földrajzszakosként fontosak voltak számomra a város természeti kincsei: a Tisza és a határtalan Alföld. A szülővárosomban, Baján szintén van egy folyó, számomra nagyon fontos, hogy a város víz mellett legyen. A szakomon természettudományokat és társadalomtudományokat tanulok, mindkettőt szeretem, de majd a természettudományok irányába szeretnék specializálódni.




Kovacs_Tamas_felveteliKovács Tamás - GTK, gazdálkodási és menedzsment

Azért szeretek a Szegedi Tudományegyetemre járni, mert nagyon sok jó program van az egyetemisták számára, sok lehetőség adódik a kikapcsolódásra a kari épületek környékén is. Emellett nagyon jó a közösség is, mindenki segítőkész, barátságos. Igaz ez az oktatókra is, akik nagyon érdekes és színvonalas órákat tartanak.




További hallgatói vélemények >>>