Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  TIOP-2.2.6-12/1A-2013-0003
TIOP-2.2.6-12/1A-2013-0003

A projekt címe: Struktúraváltás támogatása az onkológiai centrum fejlesztésével a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban

szechenyi2020-erfaA projekt címe: Struktúraváltás támogatása az onkológiai centrum fejlesztésével a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban

 

A projekt címe angolul:

 

A projekt időtartama: 2013. 11. 01. - 2015. 04. 30.

 

A projekt főösszege: 1.108.484.693 Ft

 

Támogatási összeg: 1.108.484.693 Ft

 

Önerő (SZTE): 0- Ft (0%)

 

Projektmenedzser: Márkus Péter  markus.peter@gmf.u-szeged.hu

 

A projekt célja:

 

A Dél-Alföldi Régióban az országos átlaghoz hasonlóan nagyon magas a daganatos megbetegedések száma, és a halálesetek mintegy 25%-ért ez tehető felelőssé, ezért nagyon fontos, hogy a korai diagnózis és szakszerű ellátás fejlesztésével fellépjünk e megbetegedések ellen.

 

Az onkológiai ellátás magas költségigényű, viszont ez a terület az orvostudomány és az egészségügyi technológia fejlesztés egyik legdinamikusabban fejlődő része. A hatékony betegellátást, az onkológiai megbetegedésekkel szembeni sikeres fellépés feltétele a korszerű technológia berendezésekkel és módszerek alkalmazása, valamint természetesen a magasan képzett, mindig friss ismeretekkel és nagy tapasztalattal rendelkező szakember gárda megléte.

 

Ugyanakkor az is közismert, hogy hazánk egészségügyi intézményeinek sokszor eltérő a felszereltsége, befogadóképessége, így nagy területi eltérések lehetnek a betegek gyógyulási esélyeiben is. Belátható, hogy a társadalom érdeke a különbségek kiegyenlítése, az elmaradottabb intézmények fejlesztése, az onkológiai ellátásban szerepet kapó gép- és műszerpark korszerűsítése. Cél tehát, hogy az ország egész területén egyformán magas színvonalú onkológiai egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést biztosítsunk, ezzel csökkentsük az ellátási esélykülönbségeket.

 

A szegedi intézményekben az elmúlt években 12%-kal nőtt a daganatos megbetegedéssel kezeltek száma, mely növeli a projekt során megvalósuló beruházások jelentőségét. A fejlesztés során tehát a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban kialakítunk egy III.a progresszivitási szintű, regionális onkológiai centrumot.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a Nukleáris Medicina Intézet, a molekurális patológiai és az immunhisztológiai labor részesülne a fejlesztésekből. Az Onkoterápiás

Klinikán új technikákat vezetünk be (sztereotaxia, IGRT), valamint a már meglévő eszközök korszerűsítését, fejlesztését valósítjuk meg.

 

A korszerűsítés során kialakításra kerül 3 db radioizotópos kezelésre alkalmas kórterem, mely összesen 6 beteg elhelyezésére alkalmas. Ennek során a klinika beszerez egy új HDR afterloading készüléket a hozzá tartozó CT/MR kompatibilis applikátorokkal, valamint egy színes kép megjelenítésére alkalmas, teljesen digitális ultrahang készüléket. Fejlesztjük még a patológiai laboratóriumot is, ahol egy új 8-kapillárisos genetikai analizátort helyezünk el, valamint az immunfestő automata készüléket is kicseréljük.

 

A fejlesztés keretében Szegeden kívül az egész Dél-alföldi régióra kiterjedő projektek, hasonló centrumokat jönnek létre a kecskeméti, valamint a gyulai kórházakban is.


Tovább a projekt honlapjára