Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  TÁMOP-6.2.4/A-08/1/KONV-2009-0057
TÁMOP-6.2.4/A-08/1/konv-2009-0057

A projektazonosító: TÁMOP-6.2.4/A-08/1/konv-2009-0057

A projekt címe: A közvetlen betegellátás javítását szolgáló mobil teamek foglalkoztatása a nozokomiális infekciók leküzdése, a rehabilitációs és ápolási munka színvonalának emelése, továbbá a fogyatékkal élők ellátásának emelt szintű egészségügyi ellátásának területén

 


A projekt időtartalma: 2009.09.15 – 2011.12.31

A projekt főösszege (SZTE): 50.000.000 Ft

Támogatási összeg (SZTE): 50.000.000 Ft

Önerő (SZTE): 0 Ft

A projekt menedzser: Lombfalvi Katalin

Elérhetőségek: lombfalvi.katalin@med.u-szeged.hu

Konzorcium tagjai: SZTE önálló pályázó


A projekt célja:

A projekt célja team formában végzett ellátási szolgáltatások bevezetésével a gyógyítás betegközpontúságának és hatékonyságának növelése, ezáltal az ellátott szakterületek bővülése, az egészségügyi szakdolgozók foglalkoztatásának támogatása, ágazatban tartása.

- A 40 ágyas, regionális rehabilitációs centrumként működő SZTE Neurológiai Klinika Neurorehabilitációs Osztályán dolgozó rehabilitációs team hiányszakmáinak – két éve hiányzó pszichológus – pótlása, továbbá a gyógytornászok, mozgásterapeuták (konduktor) számának növelése, mely alapvető fontosságú a betegellátáshoz.

- Klinikai központ fekvőbeteg osztályain folyó orvosi, rehabilitációs és ápolási munka színvonalának emelése a mobil teamként dolgozó 3 pszichológus alkalmazásával, akik segítenek a betegeket a betegségükkel való megküzdési stratégiák kidolgozásában, a megváltozott élethelyzethez való alkalmazkodásban. Szorongást, frusztrációt csökkentő terápiákkal csökkentenék a kórházi bent fekvés idejét. A betegek életminőségének felmérése és javítása közvetlen cél, továbbá az egészségügyi személyzet kiégési szindrómájának megelőzése a Bálint-csoportok keretében.

- A kórházi osztályokon a nozokomiális fertőzések elleni küzdelem. A mikrobiológiai mobil team szakdolgozói az IKAB programjának megfelelően felmérnék az osztályokon előforduló nozokomiális fertőzéseket. Kidolgoznának megelőzési protokollokat, folyamatos továbbképzést és ellenőrzést, tartanának az egészségügyi személyzetnek. A decubitusok, uroinfectiok, sebfertőzések, pneumóniák megelőzésében lenne nagy szerepük. Ezek kiküszöbölésével csökkenne a kórházi bent fekvés ideje és költsége.

- A Fogászati Klinika egy szakmai centrum kialakításával a fogyatékkal élők ellátásának emelt szintű egészségügyi szolgáltatását biztosítaná a régióban.

Így az átlagosan egy betegre eső mobil team vizitek száma 8, egy mobil team által ellátott esetek száma átlagosan 8310, a hiányszakmákban betöltetlen álláshelyek csökkentése 12 (35,29%).