Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv  --  TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0052
TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0052

Projekt azonosító: TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0052

A projekt címe: Demencia, neurodegeneratív megbetegedések: korai felismerés, patomechanizmus, új terápiás támadáspontok identifikálása

szechenyi2020-esza

A projektgazda neve: Szegedi Tudományegyetem

 

Konzorciumi partnerek:

- Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont

 

A projekt időtartama: 2012.10.01-2014.09.30.

A projekt teljes költségvetése 648.000.000 Ft

Támogatási összeg (SZTE): 496.000.000 Ft

Támogatási összeg (MTA SZBK): 152.000.000 Ft

A támogatás intenzitása: 100 %

Szakmai vezető: Prof. Dr. Jancsó Gábor

Projektmenedzser: Papp Csaba

Elérhetőségek: (+36) 62/546-825, papp.csaba@med.u-szeged.hu

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

A projekt leírása és céljai

 

Európában és az egész világon sajátos demográfiai helyzet alakult ki, ennek következményeként az emberi életkor növekedése magával hozta a neurodegenerációs betegségek számának növekedését. Az időskori demenciák 75-80%-áért az Alzheimer-kór felelős. Világszerte kb 32 millió, Európában 6 millió, Magyarországon 120 ezer ilyen beteggel számolhatunk.A másik leggyakoribb ilyen betegség, a Parkinson-kór, 60 éves korban 1%, 80 éves korban 4% gyakoriságú. Egyik betegségnek sincs jelenleg gyógyszere, amelyik megállítaná a betegség előrehaladását és a stabilizálná a beteg állapotát. Ezek a betegségek már pandémia jellegűek és óriási terhet rónak a családokra és a társadalomra. A világon 315 milliárd USD-ra becsülik a demenciás betegek kezelésére és intézeti elhelyezésére fordított összeget.Sokkal ritkább, de súlyos, halálos kór a bénulásos amiotrófiáslaterál sclerosis (ALS) és a prion betegségek, jelenleg ezek is gyógyíthatatlanok.Ezért igen erős gazdasági érdekek kapcsolódnak ezeknél a betegségeknél az új terápiás célpontok felderítéséhez, a racionális gyógyszerfejlesztéshez.

Igen súlyos problémát okoz a fejlett nyugati társadalmakban a depresszió. Ez a betegség a munkaképtelenséget okozó kórok között a 2. helyen áll. A szorongásos kórképek és a depresszió a felnőtt lakosság 15%át érinti, ezt az arányt Magyarországon 20-25 %-ra becsülik. A kezelések legnagyobb akadálya a nagyarányú antidepresszáns rezisztencia, ez a kezelt betegek 35-50%át érinti. A sikeres kezelés kulcsa az antidepresszáns rezisztencia okainak megfejtése. Az utóbbi 2-3 évben sikerült áttörést elérni a fontosabb neurodegenerációs betegségek patomechanizmusának magyarázatában, ebben a munkában szegedi kutatók is részt vettek. Szegeden az Egyetem és az MTA-SzBK kutatóiból ütőképes tudományos kutatóhálózat alakult ki, kiváló gyógyszeripari kapcsolatokkal. Mindezek lehetővé teszik az új típusú racionális gyógyszertervezést mind a neurodegenerációs betegségek, mind a szorongásos kórképek és depresszió területén.

Legfőbb cél a neurodegeneratív betegségek (Alzheimer- és Parkinson-kór, amiotróflateral sclerosis, prion betegségek), illetve a depresszió új terápiás lehetőségeinek kutatása, új patomechanizmusok alapján. A nemzetközi program multidiszciplináris, molekuláris biológiai, gyógyszerészeti és orvosi megközelítést alkalmazó és fejlesztő, nemzetközileg elismert innovatív kutatói teamek intenzív együttműködésén alapul. Kiemelt célunk a szellemi alkotások védelme és későbbi piaci hasznosítása.