Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  IPARJOG_12-1-2014-0022
IPARJOG_12-1-2014-0022A projekt címe: „AfB1 és analógjai szelektív detektálására, nanostruktúra és film előállítására alkalmas P1300545 alapszámú magyar szabadalmi bejelentés finanszírozása”

 

A projekt rövid címe: Aflatoxin magyar szabadalmi bejelentésének finanszírozása

A projekt időtartalma: 2013.09.09 - 2015.03.02.

A kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem

A projekt teljes költségvetése: 600.000,- Ft

Támogatási összeg: 600.000,- Ft

Támogatás intenzitás: 100%

Projektvezető: Dr. Buzás Norbert

Elérhetőségek: +36 (62) 546-702, innoig@rekt.szte.hu

 

 

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

 

A projekt leírása:


Napjainkban egyre növekvő érdeklődés övezi a különböző bioszenzorok fejlesztését. A növekvő érdeklődés különösen igaz az általunk élelmiszerbiztonsági célra előállított/előállítandó szenzorokra, amelyek lényegesen nagyobb pontossággal képesek meghatározni a toxikus anyag tartalmat, mint a különböző más elven működő pl. Toxi-Watch ELISA kit-ek.

 

Az aflatoxinokat az Aspergillus penészgombák fajai termelik. A természetben előforduló különböző aflatoxin-molekulák benziprén típusú szerkezeti elemet tartalmazó, többszörösen konjugált, policiklusos vegyületek. Rákkeltő hatásúak, támadáspontjuk főleg a máj, ezen kívül a tüdő, gyomor és az emlők. Metabolizációjuk során reaktív epoxivegyületek képződnek, elsősorban ezek felelősek a májrákot okozó hatásért. Leghatékonyabb élelmiszerszennyezőként az aflatoxin B1 molekula fordul elő. Elsősorban meleg égövi országokban, csapadékos, magas páratartalmú időben gyakori. Nálunk egyelőre inkább csak élelmiszerszennyezőként importcikkeken lelhetők fel, viszont a fokozatos éghajlatváltozás (globális felmelegedés) hatására egyre melegebb és csapadékosabb éghajlati viszonyaink lehetővé teszil ezen méreganyagokat termelőgombafajok nagyobb mértékű megjelenését. Így fokozottan fontos szelektív szenzorokkal való kimutatásuk.

 

A Szegedi Tudományegyetemen kifejlesztett eljárás a fentiekben vázolt problémákra nyújt megoldást, mivel az aflatoxin B1 vegyület nanoanalitikai meghatározására alkalmas plazmonikus arany nanofilmek és arany nanorészecskék felületén, amely a kereskedelmi forgalomban lévő ELISA Kit módszernél, illetve a validálásnál alkalmazott HPLC-MS technikánál egy nagyságrenddel érzékenyebb (ppt/ml koncentráció tartományban kimutatható mennyiségek meghatározására).

 

A projekt célja:

 

A fentiek alapján kidolgozásra került a génkárosító aflatoxin és analógjai szelektív detektálására alkalmas bioszenzor struktúra, valamint a struktúrát tartalmazó nanofilm, amely előzetes tesztjeink alapján megbízható eredményekkel szolgál. Jelen projektünk során a P1300545 alapszámú magyar szabadalmi bejelentés benyújtásához kapcsolódó, valamint a felmerülő további szabadalmi és egyéb ügyvivői költségek kerültek finanszírozásra, a szabadalmaztatási folyamat jelenleg is zajlik.


Tovább a projekt honlapjárauszt_logo_rgb infoblokk_innovacios_alap