Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  IPARJOG_12-1-2013-0177
IPARJOG_12-1-2013-0177

A projekt címe: „Az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása”A projekt rövid címe: Izotóp tartalmú molekulák

A projekt időtartalma: 2013.04.10 - 2014.12.31.

A kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem

A projekt teljes költségvetése: 600.000,- Ft

Támogatási összeg: 600.000,- Ft

Támogatás intenzitás: 100%

Projektvezető: Dr. Buzás Norbert

Elérhetőségek: +36 (62) 546-702, innoig@rekt.szte.hu

 

 

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

 

A projekt leírása:

 

A morfin az ópiátok csoport tagja, a leggyakrabban használt narkotikus fájdalomcsillapító szer a súlyos, krónikus és akut fájdalom kezelésében. A morfiumot rutinszerűen használják, mint erős fájdalomcsillapítót, az emberek fájdalmának csökkentésére. A tipikus dózistartomány 5-20 mg négy óránként attól függően, hogy a fájdalom súlyossága milyen. Az ópiátok a mai napig az egyik leghatékonyabb szerek a fájdalom kezelésére, de számos kellemetlen és/vagy nem kívánt mellékhatást idéz el, például: légzésdepresszió, hányinger, székrekedés, diurézis, eufória és függőséget okoz. Az opioidok által kiváltott eufóriát tartják a visszaélések alapjának. A fentebb részletezett okok miatt nagy igény mutatkozik az új opioid ligandok kutatására. Az elmúlt évtizedekben, csak egy új opioid származék került bevezetésre terápiás hasznosításra, ez a tanpentadol volt. Bár fontos, hogy a lehetséges visszaélések megakadályozására és visszaszorítására különleges óvintézkedéseket tegyenek.

 

Az új deuterált morfin származékok erős és szelektív u-opioid receptor kötődési tulajdonságot mutatnak, amely kisebb dózisok alkalmazásánál előnyösebb erősebb fájdalomcsillapító hatást eredményez, ezáltal csökkenthetőek a mellékhatások, a hidrogénezett származékokkal szemben.

 

 

A projekt célja:

 

Jelen projektünk során a P1300221 számú magyar szabadalmi bejelentés kívántuk finanszírozni, valamint a felmerülő további ügyvivői és egyéb szabadalmi költségeket.

 

A kifejlesztett technológia olyan gyógyszermolekulát jelent, mely a jelenleg alkalmazott ópioid fájdalomcsillapítók alternatívája lehet, vagy hasonló vagy akár erősebb hatással mégis kevesebb mellékhatással és kevesebb visszaélési lehetőséggel.

Előnyök:

  • más ópioid fájdalomcsillapítókkal közel azonos vagy erősebb fájdalomcsillapító hatás
  • feltételezhetően kevesebb mellékhatás
  • kisebb visszaélési lehetőség
  • metabolitjai révén könnyebb monitorozása beteg szervezetén belül
  • fájdalomcsillapító hatás mellett a morfinszármazékok további indikációjában is alkalmazható a készítmény.


Tovább a projekt honlapjára.

uszt_logo_rgb infoblokk_innovacios_alap