Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  IPARJOG_12-1-2013-0163
IPARJOG_12-1-2013-0163

A projekt címe: „A gombatermesztésben rothadási kórképet okozó Pseudomonas fajok elleni hatóanyagok, alkalmazások és az azt tartalmazó készítmények című szabdalom nemzeti/regionális szakaszainak megindítása”


A projekt rövid címe: Pseudomonas szabadalom nemzeti/regionális szakaszainak megindítása

A projekt időtartalma: 2013.06.13 - 2014.12.31.

A kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem

A projekt teljes költségvetése: 2 000.000,- Ft

Támogatási összeg: 2 000.000,- Ft

Támogatás intenzitás: 100%

Projektvezető: Dr. Buzás Norbert

Elérhetőségek: +36 (62) 546-702, innoig@rekt.szte.hu

 

 

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

 

A projekt leírása:

 

A gombatermesztésben a baktériumos foltosodás minden termesztett gombafajtát érinthet. A kórokozóra kevésbé fogékony (vagy akár rezisztens) törzseket jelenleg nem ismerünk. A baktériumos foltosodás az érintett gombatermesztő helyiségekben nagyon gyorsan terjed, egyrészt azért, mert toxinjaik révén ez a Pseudomonas törzs agresszív kórokozók, másrészt a gombatermesztési körülmények ideálisak számukra. A terméskiesés gyakran eléri az 50-60%-ot is. A helyzetet nehezíti, hogy jelenleg a gombatermesztésben nincs engedélyezett növényvédő szer a baktériumos betegségekkel szemben.

 

A kifejlesztett technológia olyan baktériumtörzset (Pseudomonas synxantha) jelent, amely általában a zöldségnövény-termesztésben specifikusan pedig a gombatermesztésben alkalmazható.

Előnyei:

  • antagonista hatást biztosít a gombatermesztésben elterjedt leggyakoribb kórokozók ellen;
  • szelektált törzs, azaz alkalmazása nem ütközik a GMO-kra vonatkozó szabályozásba;
  • elősegíti a termesztett növényekben az indukált rezisztencia kialakulását;
  • anorganikus rézkészítményeknek kiválóan ellenáll, valamint rézrezisztenciából kifolyólag hatékonyan alkalmazható manapság tapasztalható, magas réztartalommal rendelkező talajokon is.

 

A projekt célja:

 

Jelen projektünk során a P1100496 számú magyar szabadalmi bejelentésen alapuló PCT/HU2012/000085 számú nemzetközi szabadalmi bejelentés európai regionális és USA-beli nemzeti szakaszainak megindítását végeztük, ugyanis korábban bemutatott piacelemzésünk során feltárt információkra támaszkodóan ezen régiókban célszerű piacra lépni a biokontroll termékkel a biokontroll növényvédő szerek fogyasztói elfogadottságából kifolyólag.

 


Tovább a projekt honlapjára

uszt_logo_rgb infoblokk_innovacios_alap