Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  IPARJOG_12-1-2013-0078
IPARJOG_12-1-2013-0078

A projekt címe: Szelektív kromatogén táptalaj című szabadalmi bejelentés hazai szabadalmaztathatóságának támogatása

 

A projekt rövid címe: Szelektív kromatogén táptalaj

A projekt időtartalma: 2013.02.01 - 2014.07.31.

A kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem

A projekt teljes költségvetése: 600.000,- Ft

Támogatási összeg: 600.000,- Ft

Támogatás intenzitás: 100%

Projektvezető: Dr. Buzás Norbert, kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató

Elérhetőségek: +36 (62) 546-702, innoig@rekt.szte.hu

 

 

A projekt a Magyar Kormány támogatásával a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

A projekt leírása:

 

Napjaink sörkészítési és borászati gyakorlatában jelentős problémát okoz az ún. „brettesedés”, amely animális jelleget kölcsönöz a sörök/borok számára. A jelenség előidézője főleg a Brettanomyces nemzetségbe tartozó vadélesztők felszaporodása, és ezek fenolos melléktermékeinek felhalmozódása. Mivel ezen vegyületek kellemetlen animális jelleget kölcsönöznek az előállított terméknek, így a vadélesztők túlzott jelenléte nem kívánatos jelenség. Az említett minőségromlás megakadályozása érdekében létfontosságú, hogy a vadélesztők kimutathatóak legyenek már az alapanyagokban, illetve a közti termékekben is.

 

A vadélesztők kimutatására számos módszer ismert, de ezek mind vagy túl műszerigényesek, ám nagy pontosságú fajmeghatározást tesznek lehetővé, vagy egyszerűek, de sokszor hibás pozitív eredményt mutatnak. Ezen problémák kiküszöbölésére a Szegedi Tudományegyetem a Solvo Biotechnológiai Zrt-vel közösen kifejlesztett egy olyan kimutatási módszert, amely a fenti két technológia előnyét egyesíti.

 

A technológia egy olyan kromogén specifikus táptalaj, amely egyszerű mikrobiológiai tenyésztési módszert felhasználva a speciális szelektív kromogén táptalajnak köszönhetően színváltozással jelzi a leggyakoribb vadélesztő fajok telepeinek jelenlétét.

 

 

A projekt célja:

 

Jelen projekt során a magyar szabadalmi bejelentés benyújtásához kapcsolódó költségek elszámolását tervezzük. A szabadalmi oltalom megszerzése esetén a technológia vonzóbbá válhat az ipari hasznosítók számára. A kutatók által kidolgozott technológiai megoldás jelenleg egyedülálló a piacon, nem csak a sör/bor, hanem a berendezések, csővezetékek fertőzöttsége is egyszerűen kimutatható, akár még a szüret megkezdése előtt. Ráadásul a táptalaj használata nem igényel speciális felszereltséget vagy képzettséget, a vizsgálat bármelyik pincészetben könnyedén elvégezhető.

 

Tovább a projekt honlapjára

uszt_logo_rgb Infoblokk2_KTIA_egyes_Sajtokozl_Kot_logo