Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  IPARJOG_12-1-2012-0003
IPARJOG_12-1-2012-0003

A projekt címe: „Komplex mikrostruktúrák készítésére szolgáló új litográfiai eljárás a spektrummódosítás lehetőségével című szabadalmi bejelentés PCT I. szakaszának támogatása”


A projekt rövid címe: Új litográfiai eljáráson alapuló találmány szabadalmi bejelentésének nemzetközi kiterjesztése

A projekt időtartalma: 2012.10.01 - 2013.10.01.

A kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem

A projekt teljes költségvetése: 2.301.376,- Ft

Támogatási összeg: 1.996.151,- Ft

Támogatás intenzitás: 86,74 %

Projektvezető: Dr. Buzás Norbert, kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató

Elérhetőségek: +36 (62) 546-702, innoig@rekt.szte.hu

 

 

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

 

A projekt leírása:

 

Napjainkban a litográfiai módszerek alkalmazása a modern iparban egyre elterjedtebb. Ennek egyik oka, hogy az anyagok optikai tulajdonságainak ilyen módon történő megváltoztatása számos alkalmazási lehetőséget vet fel, felhasználható az informatikában vagy akár a szórakoztató-elektronikai iparban különféle üvegfelületek reflexiómentessé tételére. Ugyanakkor az anyagtudományok egyik legnagyobb kihívása az anyagok ultra rövid lézerimpulzusokkal történő megmunkálása.

A Szegedi Tudományegyetemen kidolgozásra került egy olyan új litográfiai eljárás komplex mikrostruktúrák készítésére, amely gazdaságosabb és sokoldalúbb megmunkálást tesz lehetővé a paraméterek hangolhatóságának megtartásával. Az új technológia segítségével lehetségessé válik hullámhossznál kisebb komplex mikrostruktúrák létrehozása az optikai paraméterek kontrollálhatóságának megtartásával. Továbbá az eljárással hullámhossznál kisebb térbeli kiterjedéssel rendelkező objektumok tetszőleges, előre meghatározott szimmetriájú mintázata hozható létre viszonylag nagy felületen.

 

 

A projekt célja:

 

A magyar szabadalmi bejelentésből származtatott nemzetközi elővizsgálatának (PCT I. szakasz) megindítása, melynek megszerzése esetén a technológia vonzóbbá válhat az ipari hasznosítók számára.

 

 

Tovább a projekt honlapjára


uszt_logo_rgb Infoblokk2_KTIA_egyes_Sajtokozl_Kot_logo