Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Új Széchenyi Terv / Széchenyi 2020  --  IPARJOG_12-1-2012-0002
IPARJOG_12-1-2012-0002


A projekt címe: „Biogas termelés fehérjében gazdag alapanyagokból című találmány nemzetközi elővizsgálatának megindítása” 

A projekt rövid címe: Biogas termelés fehérjében gazdag alapanyagokból

A projekt időtartalma: 2012.10.01 - 2013.10.01.

A kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem

A projekt teljes költségvetése: 2.080.013,- Ft

Támogatási összeg: 1.990.013,- Ft

Támogatás intenzitás: 95,67 %

Projektvezető: Dr. Buzás Norbert, kutatás-fejlesztési és innovációs igazgató

Elérhetőségek: +36 (62) 546-702, innoig@rekt.szte.hu

 

 

A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezelésében, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

 

 

A projekt leírása:


Napjainkban óriási mennyiségben keletkezik olyan fehérjében gazdag ipari és mezőgazdasági melléktermék, melynek hasznosítása jelenleg még nem megoldott. A Szegedi Tudományegyetemen kidolgozásra került egy olyan eljárás, amely a vágóhídi hulladék megsemmisítésére ideális és költséghatékony megoldást kínál az eddigi meglehetősen költséges módszerekhez képest. Az eljárás az anaerob lebontást végző mikroba közösség összetételének megváltoztatásával a biogáz termelő rendszert fokozatosan hozzászoktatja a szakmai irodalomban ismert határok többszörösét meghaladó fehérje alapanyagokhoz.

 

A technológia előnye, hogy a húsiparban, állattenyésztésben jelentős mennyiségben keletkező, túlnyomóan fehérje alapú veszélyes hulladék ezen új eljárás alkalmazásával a biogáz üzemekben is megsemmisíthetővé válik, ezzel új alapokra helyezve a fehérje alapú hulladékok megsemmisítését, a biogáz üzemek hulladékmegsemmisítő képességét, valamint a biogáz üzemek gazdaságos üzemeltetését.

 

 

A projekt célja:

 

A magyar szabadalmi bejelentésből származtatott nemzetközi elővizsgálat megindítása, melynek megszerzése esetén a technológia vonzóbbá válhat az ipari hasznosítók számára.

A biogáz szektor a mai trendek szerint kirobbanó növekedés előtt áll. Az eredmények áttörést jelenthetnek a magas fehérje tartalmú szubsztrátok biogáz üzemekben történő alternatív hasznosítása körében, hiszen a jelenlegi tudomány állása szerint nem ismert olyan biogáz rendszer, amely magas fehérjetartalmú szubsztrátokat folyamatos üzemű fermentorokban is képes lenne huzamosabb ideig fenntartani.


Tovább a projekt honlapjárauszt_logo_rgb Infoblokk2_KTIA_egyes_Sajtokozl_Kot_logo