Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

Fejlesztési Projektek  --  Széchenyi 2020  --  GINOP-2.2.1-15-2016-00004
GINOP-2.2.1-15-2016-00004

A pályázati projekt címe: Navigációval személyre szabott helyreállító implantátumok az egészséges társadalomért


ERFA

A (fő)kedvezményezett neve: Sanatmetal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság

Konzorciumi partner: Dicomlab Kutatásfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, Szegedi Tudományegyetem

Szakmai vezető: Prof. Dr. Varga Endre

Projektmenedzser: Jancsó László

Támogatás összege (Ft): 631.307.445 Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.02.28.

A támogatás intenzitása (%): 69,59 %


A projekt tartalmának bemutatása:

A projekt a Sanatmetal Kft., a Szegedi Tudományegyetem, és a dicomLAB Kft. hatékony együttműködésével valósult meg. A konzorciumi partnerek mindegyike nemzetközi szinten is elismert kutatóhely, illetve vállalkozás, akik az együttműködés során jól tudták alkalmazni a rendelkezésre álló orvostudományi és műszaki tudományi hátteret, a felhalmozott innovatőri tudást, a magas színvonalú technológiai hátteret, valamint a hazai- és nemzetközi piaci ismereteket. A projekt révén hazánkban elérhetővé válik egy nagyon korszerű személyre szabott műtéti tervezést, illetve személyre szabott műtéti navigációs segédeszközök létrehozását lehetővé tevő rendszer, a hozzá tartozó világszínvonalú váll- és térdízületi protetikai elemekkel és lábsebészeti implantátumokkal. A rendszer használata megbízható támogatást nyújt az operatőrök számára, pontosabban tervezhetővé és pontosabban elvégezhetővé teszi a csontsebészeti műtéteket, amely alacsonyabb kockázatot, gyorsabb felépülési időt, valamint a szövődmények csökkenését jelenti a betegek számára.

 

Konzorciumi partnerek és a támogatási összeg

Konzorciumi partner

Megítélt támogatás (Ft)

Önerő (Ft)

Összesen (Ft)

Dicomlab Kutatás-Fejlesztési és Korlátolt Felelősségű Társaság

45 863 159 Ft

17 746 136 Ft

63 609 295 Ft

Sanatmetal Ortopédiai és Traumatológiai Eszközöket Gyártó Korlátolt Felelősségű Társaság

295 739 311 Ft

258 112 124 Ft

553 851 435 Ft

Szegedi Tudományegyetem

289 704 975 Ft

0 Ft

289 704 975 Ft

Összesen

631 307 445 Ft

275 858 260 Ft

907 165 705 Ft

 

Projekt összefoglaló

A projekt célja olyan komplex, műtéti tervező - és navigációs eszköz-gyártó rendszerek, illetve ezzel kompatibilis implantátumok és műtőeszközök létrehozása, amelyek műtéti eredmények biztosítása érdekében lehetővé teszik a személyre szabott intraoperatív műtéti navigációt a vállízületi protetika, térdízületi protetika, valamint a lábsebészet területein.

A projekt során létrehozott műszaki megoldáshoz hasonló lehetőségek a piacon csak nagyon korlátozottan elérhetőek. A vállízületi protézis beültetés területén személyre szabott megoldásoknál ez különösen igaz, egyelőre kevés konkurens cégnél érhető el specifikus implantátumhoz kötötten. A térdízületi portézis beültetés területén valamivel szélesebb a kínálat, a világcégek közül két cég kínál bizonyos szűkített piacaikon személyre szabott megoldásokat. A bütyök deformitás kezelése területén ezt a lehetőség egyelőre nem ismert sem a piacon, sem az általunk elérhető szakirodalomban, így itt potenciális versenytárs nem található. Ezek mellett fontos piacot befolyásoló tényező, hogy a 2000-es évek elején megjelenő számítógépes műtéti navigációk a nagy várakozás ellenére nem tudtak elterjedni, amelynek a legfőbb oka a nagyon magas beruházási költség, illetve az elsajátítandó speciális szaktudás és gyakorlat, amely a rendszer helyes és biztonságos működtetéshez szükséges.

A projekt sikeres megvalósításához 30 hónap szükséges, amely során 6 részfeladatot valósítanak meg a pályázati partnerek. A feladatok egymásra épülnek, a konzorciumi tagok mindegyike részt vállal különböző intenzitásokkal minden tervezett feladatban.


A projekt megvalósításának alappillérei a Szegedi Tudományegyetem által biztosított orvostudományi és műszaki tudományi háttér, valamint a Sanatmetal Kft. és a DicomLAB Kft. vállalkozásoknál felhalmozott innovatőri tudás, a hazai- és nemzetközi piaci ismeretek birtoklása, és a rendelkezésre álló magas színvonalú technológiai háttér. A DicomLAB Kft. szoftverfejlesztői tapasztalata, valamint az SZTE TTIK Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék orvosi képfeldolgozás területén rendelkezésre álló szakmai potenciálja alkalmas a műtéti tervező rendszerek szoftverfejlesztői és azzal kapcsolatos kutatási feladatainak elvégzésére. A DicomLAB Kft. ezen felül stabil hátteret képes nyújtani a ”rapid prototyping”, három dimenziós nyomtatás tekintetében. A orvosi eszközök tervezésében, modellkísérletek végrehajtásában, valamint klinika értékelések elvégzéséhez orvosszakmai hátteret az SZTE ÁOK Traumatológiai Klinika, Ortopédiai Klinika orvosai adnak. A klinikai kipróbálás hátterét az SZTE központi műtőblokkja biztosítja. A konzorciumvezető vállalkozás részéről a tervezési feladatok elvégzése képzett és tapasztalt K+F vezetők és fejlesztőmérnökök irányításával történik. A tervezéshez megfelelő számú humán erőforrás, számítógépes tervezői munkahely, és parametrikus tervezőrendszer rendelkezésre áll. A projekt előrehaladásának monitorozását standardizált belső eljárások alapján a projekt vezetők végzik. A prototípus gyártás tervezéséhez, az ehhez szükséges előgyártmányok, készülékek és szerszámok megtervezéséhez, a CNC programok elkészítéséhez és validálásához, a gyártási folyamat támogatásához képzett technológusok, technikusi személyzet, és erre kiépített infrastruktúra rendelkezésre állnak. A kísérleti darabok, prototípus kísérleti sorozatok legyártása a vállalkozás külön prototípus üzemében történik.

 

Projektmenedzsment elérhetőségei:

cím: 6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107. 15. szoba

 

Projektmenedzser: Jancsó László

e-mail: jancso.laszlo@gmf.u-szeged.hu

tel.: +36-30-557-9058

Pénzügyi ellenjegyző: Walter Erika

e-mail: walter.erika@gmf.u-szeged.hu

tel.: +36-62-342-121