SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2018. május

A világ legjobb 1000 egyeteme között az SZTE
A Szegedi Tudományegyetem is felkerült a világ ezer legjobb felsőoktatási intézményét felsorakoztató 2018/19-es Center of World University Rankings (CWUR) rangsorra. A listán a 758. az SZTE.

Tovább >>>

Szabó Gábor rektor Szeged új díszpolgára
Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. Az ünnepségen Szegedért Emlékérmet vett át Szajbély Mihály, Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékéremben részesült Lednitzky András.

Marokkói egyetemmel kötött megállapodást az SZTE
Az SZTE Mezőgazdasági Karának kezdeményezésére, a Frankofón Egyetemi Központ támogatásával, kötött együttműködést a Szegedi Tudományegyetem és a marokkói Mezőgazdasági és Állatorvostudományi Intézet. A megállapodásnak köszönhetően lehetőség nyílik oktatók és hallgatók cseréjére, közös kutatási programok indítására.

Gyógyszeriparhoz kapcsolódó, őssejt alapú kutatás-fejlesztés a SOLVO biotechnológiai Zrt-nél, uniós támogatással
A SOLVO Biotechnológiai Zrt. által vezetett konzorcium 1,094 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” című pályázaton a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programkeretében. A 1,354 milliárd forintos összköltségvetésű projekt keretében őssejt alapú hepatociták előállításának kutatása zajlik, gyógyszerfejlesztési célokra.

Tanulási eredmény alapú képzésfejlesztés tréningek az SZTE-n
Folytatódnak az SZTE Tanulási Eredmény Alapú Képzésfejlesztő Műhely képzései, amelyek az új képzési és kimeneti követelményekhez illeszkedő tanulási eredmény alapú tantárgy- és tananyagfejlesztés eredményes megvalósításához nyújtanak módszertani támogatást.

Több mint száz tehetséges hallgatót díjaztak a szegedi egyetemen
Az SZTE Tehetségpont hagyományos díjátadó ünnepségén több mint száz fiatal tehetséget köszöntöttek a Rektori Épületben. Az Év Tehetsége és az SZTE Talent díjak mellett átadták a Sófi-ösztöndíjakat, valamint az esélyegyenlőségi és a vállalati elismeréseket is.

Átvette kinevezését Rovó László, az SZTE új rektora
Áder János köztársasági elnök rektori feladatok ellátásával bízta meg Rovó László egyetemi tanárt. A Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tanszékvezető egyetemi tanára 2018. július 1-jétől 2022. június 30-áig vezetheti a Szegedi Tudományegyetemet.

Az innovációban megkerülhetetlen az egyetemek szerepe
A Szegedi Tudományegyetemen ismertette az egyetemekkel és az innovációval kapcsolatos elképzeléseit Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszterjelölt. Az egyetemek szerepe megkerülhetetlen a hazai innovációban - mondta az SZTE Innovációs Napján.

Turisztikai applikációt fejlesztenek az SZTE-n
Szegedi turisztikai applikációt fejleszt a BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke. A fejlesztés célja az, hogy bevonják az egyetemi gyűjteményeket, látogatható emlékeket is a város turisztikai körforgásába. A projekt alapját jelentő kutatást a Tanszék készítette el, az applikáció létrehozását Illés Réka egykori kommunikáció szakos hallgató és Rózsa Dániel programozó valósították meg.

Szegedre látogatott az Európai Unió egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa
Egész napos látogatást tett Szegeden Vytenis Andriukaitis, az Európai Unió egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa. Látogatásának elsődleges célja az volt, hogy tájékozódjon a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában a ritka betegségekben szenvedők ellátásáról valamint arról, hogy milyen távlatai vannak az ún. európai referencia hálózat bővítésének.
Szegedi kitüntetettek, előadók az MTA 189. közgyűlésén és a tudományos osztályok programjain
Akadémiai Díjat vehetett át Péter Antal, az SZTE TTIK nyugalmazott professzora az MTA 189. közgyűlésén. Az Akadémiai Aranyérmet a szegedi egyetemről induló Kiefer Ferenc nyelvész, akadémikus kapta. A közgyűléshez kötődő programokon több szegedi kutató is előadást tartott.
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2018
Copyright © 2018. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leiratkozás


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*