SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2017. április

SciVal workshop az SZTE-n
2017. májusától az SZTE-n is elérhetővé vált a SciVal adatbázis, mellyel a szegedi kutatók eredményei nagyobb nyilvánosságot kaphatnak, újabb nemzetközi tudományos együttműködések alakulhatnak. Az adatbázisról 2017. május 10-én, szerdán 10:00 és 12:00 között előadást tartanak a Rektori Hivatal dísztermében.
L’ORÉAL-UNESCO Magyar Ösztöndíj a Nőkért és a Tudományért- Pályázat
A L’ORÉAL Magyarország és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tizenötödik alkalommal hirdeti meg ösztöndíjpályázatát a nemzetközi L’ORÉAL-UNESCO FOR WOMEN IN SCIENCE program keretében. A pályázatok postára adásának határideje: 2017. május 8.
Elindult a Neptun Egységes Tanulmányi Rendszer
2017. április 26-án bekapcsolták a Neptun tanulmányi rendszert a Szegedi Tudományegyetemen. Az ETR-ről való átállás zökkenőmentesen, műszaki problémák nélkül lezajlott.
Berényi Antal kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat
Az epilepsziás rohamok elektromos kezelési elveinek feltárásáért Berényi Antal idegtudós, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csoportvezető kutatója kapta az idei Szent-Györgyi Talentum Díjat.
Az SZTE és az MTA SZAB 2017-ben is közös borbírálatot tartott
A „Vinum academiae at Universitatis” címre pályázó 44 bor közül 12 nyert elismerést, míg a nevező 18 borászat közül hat lett „dobogós”. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös borbírálatának eredményét öt csoportban, borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón ismertették.
Nobel-díjas tudós és Agykutató a TIK-ben
Az egyetemi tudományos közösség és a hallgatók számára nyilvános előadást tartott Arthur Konnerth Agy-díjjal kitüntetett német kutató és Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus a TIK Kongresszusi termében.
Az SZTE rektora hivatalosan is elindította a XIV. Egyetemi Tavaszt
Fesztivál hangulatban, rektori köszöntővel, pályázatokon nyertes egyetemistáknak átadott elismerésekkel 2017. április 10-én hivatalosan is megnyílt az Egyetemi Tavasz. A május 18- ig tartó programsorozatban kiállítások, előadóestek, konferenciák, könyv- és színházi bemutatók várják az érdeklődőket.
Hálózatban az informatikusok és a könyvtárosok – A 26. Networkshop konferencia a TIK-ben
„Egy húron pendülnek” az informatikusok és a tartalom szolgáltatásért felelős bölcsészek a 26. alkalommal megrendezett Networkshop konferencián is. A rendezvény-sorozatról, az előadások érdekességeiről a programot szervező bizottságban is dolgozó Kokas Károlyt, az SZTE Klebelsberg Könyvtár informatikai főigazgató-helyettesét kérdeztük.


A Tiszatáj online archívuma - Új szolgáltatás az SZTE Klebelsberg Könyvtárban
Az SZTE Klebelsberg Könyvtár munkatársai az első megjelenéstől egészen napjainkig digitalizálták a Tiszatáj folyóiratot.


Az OTDK 13. Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció eredményei
Az SZTE hallgatói közül tizennyolcan lettek első, második vagy harmadik helyezettek, és többen különdíjban részesültek pályamunkáikkal a XXXIII. OTDK 13. Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióján.


Mobil applikáció és újfajta fejőrendszer segíti a hatékonyabb tejtermelést az SZTE-n
Mobiltelefonos applikációt fejleszt az SZTE Mezőgazdasági Kara az egyetem Informatikai Intézetével közösen a tejtermelés hatékonyabbá tétele érdekében. A Buu elnevezésű fejlesztés segítségével például könnyebben eldönthető lesz, hogy egy telepen az adott tehenet érdemes-e tovább tartani. Az SZTE Tangazdaság Kft. tejelő szarvasmarha telepén egy újfajta fejőrendszert is üzembe helyeztek. A technológia lényege, hogy a rendszer a borjú szopását utánozva a tehenek számára természetszerűbbé teszi a fejést.


Az SZTE MK mechatronikai- és gépészmérnök szakos hallgatói remekeltek az országos irányítástechnikai programozó versenyen
Összesítésben második és ötödik helyezett lett az SZTE Mérnöki Kar hallgatóiból álló csapat a Veszprémben megrendezett XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A kiemelkedő eredmény hátteréről, az egyetemistáknak hirdetett versenyeken való részvétel hasznáról az SZTE MK oktatóját, Sárosi József főiskolai docenst kérdeztük.

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság 2017
Copyright © 2017. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leíratkozás


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*