SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2016. augusztus

Augusztus 1-jétől dr. Fendler Judit az SZTE kancellárja
A Magyar Közlöny 2016. július 21-i számában megjelent, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr dr. Fendler Judit egészségügyi közgazdászt nevezte ki a Szegedi Tudományegyetem kancellárjává.
 
SZTE sikerek a GINOP pályázatokon
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) felhívásaira a Szegedi Tudományegyetem is pályázott. A „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” felhívásra idén 22 programot – közte a 6 SZTE-projektet – fogadtak el. Az innovatív vállalkozások és kutatóhelyek közötti együttműködéseket célzó GINOP-programba is bekapcsolódott az SZTE.
 
Augusztus 20.: állami kitüntetést vehetett át az SZTE díszdoktora és több munkatársa
Az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket és elismeréseket adtak át. A díjátadókon a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és az SZTE több munkatársa is kitüntetést vehetett át.
 
Több mint 6200 gólya a Szegedi Tudományegyetemen
A 2016/2017-es tanévben 6234 elsős – a tavalyinál 89-cel több – kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Az osztatlan tanárképzésre felvettek száma 20%-kal nőtt, bővült a képzési kínálat, nőtt az idegennyelvű szakok száma. A gólyák közül körülbelül 1000 külföldi hallgatót fogad az SZTE.
 
Kitűnően szerepelt az SZTE az Új Nemzeti Kiválósági Programban
Több mint 180 millió forint ösztöndíjat nyert el a Szegedi Tudományegyetem 122 kiválósága az Új Nemzeti Kiválósági Program felhívásán.
 
Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és a BHE Csoport
Az együttműködés során az SZTE és a BHE Innovációs és Befektetési Kft. többek között az SZTE tulajdonát képező szolgálati találmányok és know-how-k értékesítésére külön licencia szerződéseket kötnek. A megállapodás értelmében a cég tulajdonában lévő, az egyetemnek továbbfejlesztésre átadott termékek értéknövekedése után az egyetemet meghatározott ellenérték illeti meg.
 
Janáky Csaba, az SZTE vegyésze az Európai Unió legjobb kutatói között
Öt évre szóló, egyenként nagyjából másfél millió eurós támogatást nyert el három magyar kutató – közte a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, Janáky Csaba – az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grant pályázatán. Érdemes figyelni az ERC fölhívásaira.
 
Világhírű lett az SZTE-n végzett fizikus és orvos találmánya
Hatalmas áttörést hozott a lézeres szemműtétek területén Juhász Tibor és Nagy Zoltán Zsolt találmánya. A szegedi egyetemen végzett szakemberek fejlesztését ma már amerikai vadászpilóták látásjavítására is használják. Az egyedülálló lézeres technológiával már több mint egymillió műtétet végeztek el világszerte.
 
Új helyen a Sebészeti Klinika
2016. augusztus 29-től a Szegedi Tudományegyetem legújabb klinikai tömbjében üzemel a Sebészeti Klinika. A Sebészeti Klinika eddigi épületből hamarosan oktatóközpontot alakít ki az SZTE.
 

Szeptembertől SSC kurzus a szegedi GTK-n
Az SZTE Gazdaságtudományi Kar SSC Basics kurzust indít hazánk egyik vezető könyvvizsgáló és tanácsadó vállalatának közreműködésével. A 2016 őszén induló képzésen a hazai SSC-k vezető szakemberei osztják meg tapasztalatukat és tudásukat a szegedi hallgatókkal.
 

Bölcsész Szabadegyetem szeptembertől az SZTE-n
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar 2016 szeptemberétől indítja Bölcsész Szabadegyetem programját: 21 egyetemi kurzust kínálnak az érdeklődő nem egyetemi polgároknak. Az idei tanév kezdetétől két nagy oktatási terület a "Filozófia, Művészettörténet és Irodalom", valamint a "Történelem és Kultúrtörténet" kurzusai közül választhatnak a jelentkezők.
 
Hallgatói versenyeket és pályázatokat hirdet az SZTE Kulturális Irodája
Egyetemi zenei, vers- és prózamondó versenyt, fotó és verspályázatot hirdet az SZTE Kulturális Irodája nappali tagozatos hallgatók számára.

 
 
SZTE Közkapcsolati Igazgatóság 2016
 
 
Copyright © 2016. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leíratkozás
 


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*