SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2016. május

A legújabb QS rangsorban 15. helyen az SZTE
A feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai felsőoktatási intézmények listáján a 15. helyre rangsorolta a Quacquarelli Symonds a Szegedi Tudományegyetemet. Ezzel a legjobb tíz százalékba került az intézmény. A top 30-ba négy magyarországi intézmény jutott, közülük a legjobb eredményt érte el az SZTE.
 
Az SZTE Nobel-díjas rektora, Szent-Györgyi Albert embermentő levelére bukkantak
A tudós Szent-Györgyi Albert politikai pályafutásának, emberi tartásának megítéléséhez kapunk újabb szempontokat egy eddig nem ismert leveléből. Ungváry Krisztián történész az általa felfedezett dokumentumokat az mno.hu oldalon tette közzé. A levélről és a cikkről szegedi kutatókat is kérdeztünk.
 
A szegedi egyetemen kérdezték az uniós biztost és az államtitkárt
A Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű uniós programsorozat 79. rendezvényének a Szegedi Tudományegyetem adott otthont. Navracsics Tibor uniós biztos és Novák Katalin államtitkár közel húsz – az oktatást, az innovációt, a munkahelyteremtést, az EU jövőjét érintő – kérdésre válaszolt.
 
Nagyköveti vizitek
8 hónap alatt 24 ország diplomatáit fogadta az SZTE rektora. Szegeden vendégeskedett 8 európai, 7 afrikai, 4 ázsiai, 3 közel-keleti, 2 latin-amerikai ország képviselője.
 
Taroltak az SZTE szakmódszertanosai az MTA pályázatán
Az MTA közelmúltban lezajlott szakmódszertani kutatásokat ösztönző pályázatán a 19 támogatásra érdemes kutatócsoport közül 6, azaz a nyertes pályázatok közel harmada az SZTE valamely karának, illetve valamely dolgozójának vezetésével valósul meg.
 
Olimpiára edzett az SZTE lézerfizikusa
Ha nincs a sorkatonaság, talán az olimpiáig jutott volna Osvay Károly, így a tudomány területén ért el a csúcsra. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont kutatási technológiai igazgatója ma már csak hobbiból kajakozik.
 
Év könyve díjas a Szegedi Egyetemi Kiadó Tudástár sorozata
A 87. Ünnepi Könyvhét szegedi programjait Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténész nyitotta meg. Solymos László szegedi alpolgármester adta át a Szegedi Egyetemi Kiadónak az Év könyve díjat a Szegedi Egyetemi Tudástár sorozatért.
 
Anyaszállás a koraszülött osztálynak
A SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika második emeletén alakították ki azt a három szobás anyaszállót, amelyen egyszerre négy olyan anyuka lakhat átmenetileg, akinek gyermeke a koraszülött osztályon van.
 
Diplomaosztók az SZTE-n
Június 24-én megkezdődtek a nyári diplomaosztók az SZTE-n.

Kiemelkedő munkájukért díjazták az SZTE oktatóit
Pedagógusnap alkalmából kiemelkedő munkájuk elismeréseként Apáczai Csere János-díjat és Szent-Györgyi Albert-díjat vehetett át a Szegedi Tudományegyetem két oktatója.
 

Kézfertőtlenítésre kérik a látogatókat a szegedi klinikákon
Elsőként a Szegedi Tudományegyetem klinikáin kérik a látogatókat kézfertőtlenítésre, az SZTE az országban elsőként csatlakozott az orvostanhallgatók és a rezidensek kampányához, amelynek célja a kórházi fertőzések számának visszaszorítása. A látogatókat a kihelyezett plakátokon is erre buzdítják. A kézfertőtlenítő berendezéseket heteken belül felszerelik a fekvőbeteg-intézetekben, a bejáratnál lehet majd kezet fertőtleníteni.
 
A rákellenes ösztron származékok kutatója Mernyák Erzsébet
A módosított hormonszármazékok hogyan fejtik ki tumorellenes hatásukat? Ezt vizsgálja a Szegedi Tudományegyetem Szerves Kémiai Tanszékének vegyésze, Mernyák Erzsébet. Az SZTE Zemplén Géza-díjas tudományos munkatársának a cikke a Magyar Kémikusok Lapjában is siker.
 
 
Könyv és egyetemi kurzus: 100 kémiai lecke, tévhitek nélkül
Az „SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 87. Ünnepi Könyvhéten a Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című könyv szegedi szerzőivel, Kovács Lajossal (SZTE Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet) és Csupor Dezsővel (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet) Újszászi Ilona beszélgetett.
 
 
Két sikergyanús kiadvánnyal dob követ a tudománynépszerűsítés állóvizébe Boldogkői Zsolt professzor
Hiénák a betegágy körül című ismeretterjesztő könyvét az Akadémia Kiadó, míg a regénybe ágyazott tudománynépszerűsítő, San Diego 2032 című művét – az internetes megjelenést követően – az Amazon Kiadó dobta piacra. Boldogkői Zsolt professzort, az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet vezetőjét - többek között - az idézettség hatalmáról és a médiaharcról kérdeztük.
 
Érdekes kurzusok az egyetemen
A zsonglőrködéstől kezdve a léghajtányépítésen át a Nobel-díjas életutak kivesézéséig számos érdekes kurzus közül választhat a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Az SZTE-s diploma értékéhez a kötelező tantárgyak mellett hozzájárulnak az „általánosan művelőként” meghirdetett kurzusok is.
 
 
 
SZTE Közkapcsolati Igazgatóság 2016
 
 
Copyright © 2016. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leíratkozás
 


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*