SZTE Egyetemi hírlevél 
Nem nyílik meg a hírlevél?
Nyissa meg böngészőjében!

 

SZTEinfo Egyetemi Hírlevél
A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2015. szeptember - október
 


Az SZTE a 13. helyen a legfrissebb QS rangsorban
A „Feltörekvő Európa és Közép-Ázsia” 20 országának több mint 500 egyetemét mérte a QS legfrissebb rangsora. A listán az összes rangsorolt egyetemet tekintve a legjobb 10 százalékba jutott a Szegedi Tudományegyetem. Az összeállításban a hazai egyetemek közül vezető helyen, a toplistán a 13. az SZTE.

 
A Times Higher Education legfrissebb rangsorán az SZTE
Nyilvánosságra hozta 2015/2016-os rangsorát a Times Higher Education (THE). A brit szakfolyóirat listáján a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel.

 
Az SZTE ad otthont a Magyar Tudomány Ünnepe nyitányának
Kérdezzen az akadémikusoktól! E lehetőséget kínálja a Magyar Tudomány Ünnepe idei rendezvénysorozata, amelynek országos nyitányát először rendezik Szegeden. A 2015. november 9-i ünnepségen az MTA elnöke a sokakat érdeklő kérdésre válaszol: Hogyan működik a tudomány? Lovász László előadása nyilvános, de regisztrációhoz kötött. Az SZTE polgárait szeretettel várják a rendezvényre.

 
Együttműködési megállapodást írt alá a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem
A környezetvédelmi, víz- és szennyvízkezelési valamint a légszennyezést csökkentő alap és alkalmazott kutatások területén működik együtt a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft.

 
Rekordszámú csapat jelentkezett a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre
Idén minden eddiginél több csapat jelentkezett a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre (SZGYTV), amelyet a Szegedi Tudományegyetem hirdet meg negyedik éve középiskolások számára. A verseny különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterület is érint. Idén minden eddiginél többen adták be jelentkezésüket a versenyre: közel félszáz csapat – egyebek mellett Budapestről, Szombathelyről, Brüsszelből és Zentáról – versenyez november 5-én és 6-án Szegeden. A versenyzők meghallgathatják Eric Francis Wieschaus Nobel-díjas genetikus, embriológus előadását is.

 
Hang alapján ismeri fel a Parkinson-kórt egy magyar algoritmus
A beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre. A Computational Paralinguistic Challenge elnevezésű megmérettetésen a feladat a beszédben rejlő információk kinyerése automatikus módszerekkel. Minden évben 20-25 nemzetközi csapat indul, idén az SZTE kutatói bizonyultak a legjobbnak.

 
Az Open Access publikációkat is támogatja az SZTE
A Szegedi Tudományegyetem vezetése 70 millió forintot különített el az Open Access publikálás támogatására. Az ezzel kapcsolatos tennivalók lebonyolítását és az információk megosztását az SZTE Klebelsberg Könyvtár végzi.

 
Tudásigényes ágazatok fejlesztése: lezárult a több mint félmilliárdos projekt
Lezárult az a projekt, amelynek középpontjában az egészséges társadalom és a jólét, az intelligens technológiák, valamint az élelmiszeripar és az agrár-innováció állt, a Csongrád megyén belüli Szeged–Hódmezővásárhely növekedési zóna fejlesztését megcélozva. A projekt 2015. február 1. és október 31. között valósult meg, mintegy 566 millió forintból. A konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem volt.

 
A szegedi egyetemen tanuló 4 külföldi hallgató 1 városi munkahelyet teremt
Denverből a saját költségén utazott alma materébe, a szegedi egyetemre az öregdiák. De a Svédországban és az Angliában dolgozó doktor is fontosnak tartotta, hogy részt vegyen az idegen nyelvű orvosképzés elmúlt harminc évére emlékező ünnepségen és a Szegedi Tudományegyetem első nemzetközi alumni találkozóján. A különleges jubileumról és programról az egyik szervezőt, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánját Bari Ferenc professzort kérdeztük.

 
Elkészült az SZTE TIK szennyvízhő alapú hűtés-fűtés rendszere
Uniós támogatással, a tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási beruházása. A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ hűtési és fűtési rendszerének alapja immár a szennyvízhő.

 
A vándorlás évadát kezdi meg a Szegedi Egyetemi Színház
A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén kezdi meg a XIII. évadát. A szezon különlegessége, hogy Szegeden több különböző helyszínen is színpadra lépnek. Az új bemutatók mellett pedig több darabot is továbbjátszanak.

 


QS rangsor: a világ legjobb 550 egyeteme között az SZTE
A hazai egyetemek közül továbbra is előkelő helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a brit QS World University Rankings 2015/2016 rangsorában. A listán az SZTE az 501-550. helyezést érte el, ami az összes vizsgált egyetemet tekintve a legjobb 15 százalékba való tartozást jelenti. A QS tudományterületi toplistáján az SZTE BTK a 366. helyen végzett.

 
Ismét Nobel-díjas kutató látogatott a Szegedi Tudományegyetemre
Középiskolásokkal találkozott, majd előadást tartott Tim Hunt Nobel-díjas biokémikus az V. Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozóján. Az SZTE Tanulmányi és Információs Központban a tudóspalánták azt is megtudhatták, hogy nyerhet valaki Nobel-díjat.

 
Szeged a magyar tudósnők fővárosa - Ismét szegedi kutatónő nyerte a L’Oréal-UNESCO ösztöndíjat
Dr. Farkas Eszter az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetének tudományos munkatársa vehette át a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíjat. Munkájának köszönhetően enyhülhet az agyvérzéses betegeknél a mozgás- és beszédproblémák súlyossága és jelentősen csökkenhet a felépülés ideje.

 
Úttörő kezdeményezés az SZTE-n: gólyák kompetenciáit mérik
A 2016/17-es tanévtől a kormány minden magyarországi felsőoktatási intézményben kötelezővé teszi a kompetencia-mérést annak érdekében, hogy láthatóvá váljon a hallgatók fejlődése. A Szegedi Tudományegyetemen az országban elsőként, pilot jelleggel már az idei tanévtől elkezdték a méréseket.

 
264 új, részképzős külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait az SZTE-n
Az ERASMUS+, a CEEPUS nemzetközi mobilitási programok és az SZTE ÁJTK Zürichi Egyetemmel kötött kétoldalú szerződésének alapján 264 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2015/2016. tanév I. félévében. A külföldi gólyák beilleszkedését orientációs héttel segíti az SZTE.

 
Sporttudományi megállapodást írt alá az SZTE és Szeged városa
Új szintre emeli a város és a Szegedi Tudományegyetem közötti együttműködést az a sporttudományi megállapodás, amelyet a városháza dísztermében írtak alá.

 
Gyermeknek adott életet a 3 évvel ezelőtt méhnyakrákkal megműtött asszony
Szenzációs műtét a szegedi nőgyógyászati klinikán! Egészséges, 3200 grammal született gyermeknek adott életet a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján az a kismama, akin 3 éve méhnyakrákot diagnosztizáltak, majd a legmodernebb technológiát alkalmazva életmentő, radikális műtétet végeztek el.

 
Újszülött melegítő és újraélesztő asztalt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Koraszülött ikrek ellátásakor először használták a Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán azt az újszülött melegítő és újraélesztő asztalt, amelyet a K&H Csoport Gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program országos pályázatán nyert az intézmény.

 
Tanácskozás az SZTE és ipari partnerei között
Hogyan vihető közelebb egymáshoz az akadémiai és ipari szektor? Hogyan biztosítható a kutatási projektek ipari hasznosítása? Ezekkel a kérdésekkel is foglalkozott a szegedi egyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságának „Tudomány és gazdaság együttműködése a tudásalapú gazdaság megteremtésében” című szakmai konferenciája.

 
Tapasztalatok és lehetőségek a Horizon 2020 programban
Milyen egy sikeres H2020 pályázat? Többek között erre is választ adott az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága által szervezett szakmai konferencia. A fórumon nyertes kutatók osztották meg a pályázataik megvalósításával szerzett tapasztalataikat, szakemberek ismertették az intelligens technológiák, a biogazdaság, az agrárinnováció, és az élettudományok területén meghirdetett pályázati lehetőségeket.

 
Fókuszban a szakmai gyakorlat az SZTE Őszi Állásbörzéjén
A Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumán, az SZTE Állásbörzén több mint 50 kiállító kínált álláslehetőséget és szakmai gyakorlati helyeket a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 
SZTE Közkapcsolati Igazgatóság 2015
 
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
 
*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*