SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2020. június

QS rangsor: továbbra is a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyar egyetem
A legfrissebb Quacquarelli Symonds (QS) ranglistán idén az 501-510. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Ezzel az eredménnyel Magyarországon a legjobb universitas.

Tovább >>>

Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ az SZTE-n
A kőolaj kitermelési hatékonyságának növelése, új üzemanyag-keverékek kifejlesztése és egy új analitikai módszer alkalmazása a motorok károsanyag-kibocsátásának mérésére – többek között ez a célja a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központnak, amely a Szegedi Tudományegyetemen valósul meg 4 milliárd forint támogatásból, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.-vel konzorciumban.

Tovább >>>

A veszélyhelyzet megszűnésével visszavonják a korábbi intézkedéseket a Szegedi Tudományegyetemen
Július elsejétől – többek között – sor kerülhet külföldi kiküldetések elrendelésére és hivatalos külföldi delegációk fogadására, valamint engedéllyel lehetőség van zárt és nyílt helyen a 100 főnél több személy részvételével tervezett rendezvények megtartására is. A kollégiumok kivételével az egyetemi épületek július elsejétől szabadon látogathatók.

Tovább >>>

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke szerint a Semmelweis-napon van okunk az ünneplésre
Sok esetben a koronavírus helyzet pozitív oldalát is látta Prof. dr. Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, akivel a Semmelweis-nap apropóján arról is beszélgettünk, hogy az elmúlt időszakban a rendkívüli sok munka milyen és mennyi szakmai értéket hozott felszínre. Emellett az új klinikai fejlesztések közül kiemelte az Infektológiai Klinika és Oktatóközpont építését, valamint az új belgyógyászati profil integrációjának fontosságát.

Idén tovább javított helyezésén a Szegedi Tudományegyetem a CWUR rangsorban
További 25 hellyel lépett előrébb idén a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) rangsorában, a lista szerint az SZTE a legjobb vidéki egyetem Magyarországon. A CWUR a világ 20 ezer felsőoktatási intézményét vizsgálta, melyek közül a legjobb kétezer egyetemet rangsorolta a 202/2021-es listáján.

Tovább >>>

A szegedi egyetemen kutatják a Tourette-szindrómás gyerekek tanulási képességeit
A Tourette-szindrómás gyerekek asszociációs tanulási képességeinek romlásáról publikált tanulmányt az SZTE ÁOK Élettani Intézetének kutatócsoportja. Dr. Nagy Attila egyetemi docens és munkatársai egy eredetileg amerikai, de saját maguk által továbbfejlesztett módszerrel vizsgáltak Tourette-szindrómás és egészséges gyermekeket. A szegedi egyetem kutatóinak tanulmánya a tudományos Plos One szaklapban jelent meg.

Tovább >>>

Az SZTE új Lendület kutatója, Tombácz Dóra biológus a diéta és a sport hatását vizsgálja
Hogyan lehetne hatékonyabbá tenni az egészségmegőrző diétás stratégiákat? Többek között erre a kérdésre is keresi a választ az SZTE Általános Orvostudományi Kar biológus adjunktusa: Tombácz Dóra évi 40 millió forint támogatással folytathatja a diéta és a sport kapcsolatával foglalkozó kutatásait. A Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának legújabb, idei 9 nyertes pályázója összesen több mint 360 millió forint támogatásban részesül az első kutatási évben.

Tovább >>>

16 év után szabadon - Saját kezébe vette az SZTE a radiológiai és nukleáris képalkotó szolgáltatásokat
Hazai előállítású, öntisztuló, fotokatalikus hatáson alapuló reaktív intelligens bevonat alapanyagaként hasznosult iparilag a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak fejlesztése: egy olyan nanotechnológiai eljárásra épülő fertőtlenítési módszert dolgoztak ki Prof. Dr. Dékány Imre kutatócsoportjában, amely látható fény hatására alkalmas a felületeken és a levegőben lévő mikroorganizmusok, valamint allergének inaktiválására.

Tovább >>>

A sugárkezelés hatékonyságát növeli az SZTE és a GE Healthcare Magyarország Kft. fejlesztése
A rákgyógyítás nemzetközi innovációs prioritása a képi diagnosztikára és az onkológiai hatékonyság növelésére irányuló fejlesztés. Ebbe a vonulatba tartozik a sugárterápia hatékonyságát és a rákból gyógyultak számát növelő, mesterséges intelligencia által támogatott kutatási, termékfejlesztési és oktatási programban együttműködő SZTE és a GE Healthcare Magyarország Kft. MR-alapú szoftver- és hardverfejlesztési projektje.

Tovább >>>

Együttműködik az SZTE és a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány
Közel 9 millió forint értékű műszert, laboratóriumi eszközt és vegyszert kapott az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványtól. A civil szervezet és a köznevelési intézményt fenntartó SZTE együttműködési megállapodást kötött: az egyetemi gyakorló gimnázium lett az alapítványi Szegedi Tudós Akadémia 3. Országos Középiskolai Képzési Központja.

Tovább >>>

Négymillió eurós támogatás a Szegedi Tudományegyetem matematikusainak kutatására
A Dr. Röst Gergelynek, az SZTE TTIK Bolyai Intézet egyetemi docensének közreműködésével készült EvoGamesPlus – Evolutionary games and population dynamics: from theory to applications című Marie Curie Innovative Training Network pályázat 4 millió euró támogatást nyert. A négyéves projekt témája az evolúciós játékelmélet és annak biológiai alkalmazásai.

Tovább >>>

Tudománykommunikációs versenyen nyert az SZTE ÁOK PhD-hallgatója, dr. Papp Benjamin
Az Év SCIndikátora, mert a Bőrünkből eredő terror című előadásával megnyerte a tudományos témát közérthetően bemutató ifjú kutatók vetélkedését dr. Papp Benjamin. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar PhD-hallgatóját a rákos sejtekről és az immunterápiáról, az ismeretterjesztés fokozatairól és a példaképekről is kérdeztük.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2020
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Twitter
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*