SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2020. március

Az új koronavírus globális terjedésének kockázatát modellezték szegedi matematikusok
Az elmúlt hónapokban világszerte nagy riadalmat okozott a kínai Vuhanból kiindult új koronavírus-járvány, amely – március 12-i adatok szerint – már több mint 125 ezer embert fertőzött meg és 4600 halálos áldozatot követelt. A Szegedi Tudományegyetem matematikusai azt modellezték, hogy az egyes országokban mekkora a veszélye egy Kínán kívüli járványkitörésnek.

Tovább >>>

Stop az epilepsziás rohamnak! - Az SZTE kutatóorvosa az „Élvonal” pályázat egyik nyertese
5 évre 300 millió forint támogatást nyert az Élvonal – Kutatói Kiválósági Program pályázatán a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudomány Kar munkatársa. Dr. Berényi Antal és csoportja az epilepszia elektroterápiájával foglalkozik évek óta. Munkáját folytatja az SZTE kutatóorvosa: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával tervezendő eljárással az epilepsziás roham kialakulását szeretné megállítani.

Társadalmi összefogás a dél-alföldi régió betegellátásáért
Már nemcsak tapssal fejezik ki köszönetüket a polgárok: egyre több cég és magánszemély segíti valamilyen módon az egészségügyben dolgozókat. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában dolgozók munkáját egészségügyi műszerekkel, szájmaszkokkal, védőszemüvegekkel, vitaminokkal és ingyenes meleg étellel is támogatják.

Tovább >>>

„Azokon a területeken dolgozhatok, amire mindig is vágytam. Ennél nagyobb kitüntetés számomra nincs” – Interjú Nátyi Róberttel
A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta kiemelkedő színvonalú művészettörténészi, kurátori és oktatói munkája elismeréseként dr. Nátyi Róbert művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja. Szeret tanítani, mint mondja: a hallgatókkal való rendszeres találkozás mindegyik tevékenységének biztos hátországa.

Együttműködési megállapodást írt alá a KÉSZ Holding Zrt. és az SZTE
Az SZTE és Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja, a KÉSZ Holdig Zrt. kutatási, fejlesztési és oktatási együttműködést írt alá 2020. március 9-én. A két szervezet közös célja, hogy a fiatalokat a régióban tartsák, és megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

Tovább >>>

Nemzetközi színtéren mutatták be a ProsperAMnet projekt szolgáltatási radarjának prototípusát
A Szegedi Tudományegyetem közreműködésével, 10 közép-európai partner együttműködésével immár 10 hónapja tart a ProsperAMnet – Az előrehaladott gyártástechnológiát alkalmazó gyártók hálózatának szolgáltatási teljesítményének és export eredményeinek fejlesztése – elnevezésű projekt megvalósítása. A hamarosan megjelenő szolgáltatási radar első prototípusát a New York-i AAAI 2020 konferenciát kísérő workshopon mutatták be.

Tovább >>>

A világ legjobbjai között az SZTE a szakterületi QS listákon
A Szegedi Tudományegyetem 2020-ban is bekerült a legjobb egyetemek közé a Quacquarelli Symonds (QS), a világ vezető, felsőoktatási intézményeket rangsoroló szervezetének tudomány- és szakterületi listáin. A március 4-én nyilvánosságra hozott eredmények alapján az SZTE oktatás és kutatás tekintetében továbbra is a legjobb felsőoktatási intézmények közé tartozik.

Tovább >>>

Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki Németh Anikót
Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

Tovább >>>

Szeged idei díszpolgára, Dr. Katona Márta professzor nem számolja, hány ezer baba életét sikerült megmenteni
Dr. Katona Márta, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Batthyány-Strattmann László-díjas professzora, az újszülött intenzív osztály – hivatalos nevén a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) – egykori vezetője, gyermekkardiológus, több ezer újszülött és szívbeteg kisgyermek gyógyítója ebben az évben megkapta Szeged város díszpolgári címét.

Tovább >>>

Átadták a Szegedért Alapítvány díjait
A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett szombat esti gálán immár 31. alkalommal ismerték el olyanok munkáját, akik kiemelkedően járulnak hozzá a város munkájához. A fődíjas Kovács Béla, a JATE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium103 éves nyugalmazott franciatanára lett. Díjazták Janka Zoltánt, az SZTE ÁOK professor emeritusát, Hajdú Géza népművelőt, az SZTE JGYPK óraadó tanárát és Bubryák István filmkészítő, producert, az SZTE JGYPK alumnusát.

Tovább >>>

SZTE-s sikerek a XI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján
Az idei XI. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját a “Sport határok nélkül” jelmondattal rendezték meg 2020. március 5-7. között Budapesten. A sportversenyen a Szegedi Tudományegyetem több hallgatója is dobogós helyezést ért el.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2020
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Twitter
Facebook
Website
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*