Bezár

IT Biztonság

Figyelmeztetések

2022. július 13.

.A Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) kiberbiztonsági szemléje fontos témát jár körül: az egészségügyi ágazatot fenyegető informatikai kockázati tényezőket. Az alábbiakban az NKI forrásából osztjuk meg az ezt körüljáró írást, hiszen az egészségügyi informatikai rendszerek védelme, a betegek adatainak biztonsága kiemelkedően fontos az ISZI, valamint az egyetem számára.

2021. március 25.

Több egyetemi számra is érkezett a következő kártékony SMS-ből, amely csomagküldő értesítésnek álcázza magát.

2020. november 05.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) információi szerint jelentős növekedés tapasztalható a látszólag közüzemi szolgáltatóktól érkező, valójában azonban a felhasználók személyes adatainak ellopására készített, ún. adathalász levelek terjedésével kapcsolatban.


Az elmúlt időszakban különösen az E.ON, az NKM és a Digi Kft. szolgáltatók arculati elemeit felhasználó adatlopó kísérletek szaporodtak meg.


A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az e-mail törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet, (lásd: 1. ábra) például számlabefizetésre hivatkozva. Az ilyen káros üzenetek szövegezésében előfordulhatnak nyelvtani hibák és szokatlan megfogalmazások, azonban megjegyzendő, hogy a mai adathalász levelekre ez már egyre kevésbé jellemző.

Kapcsolódó hírek