Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Szent-Gyorgyi_rektor_diakokkal_1j
Szent-Györgyi Albert képeskönyve is bővül az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

Szent-Györgyi Albert képeskönyve is bővül az SZTE Klebelsberg Könyvtárban

2020. március 05.
5 perc

„Szigorlati kínszenvedéseim emlékére.” Ezt a címet adta Szent-Györgyi Albert az egyik fotóalbumának, amely megtekinthető az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatékájában. Ott látható az a 80 éve készült csoportkép is, amelyen a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert, a szegedi egyetem rektora hallgatók körében ünnepel. A bibliotéka minden egyetemtörténeti emléket gyűjt: a fényképekről és dokumentumokról digitális másolatot készít.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Igazi kincsekkel bővül a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtár virtuális gyűjteménye. A Képtár és Médiatékában való böngészésre, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár Contenta repozitóriumainak a megismerésére ösztönöznek a Szent-Györgyi-fotók. Mert az alumnusok és a mai egyetemisták számára is érdekes lehet a 100 vagy 80 évvel ezelőtti diáktársak szemébe nézni.

 

 

Hallgatók gyűrűjében

 

Szent-Györgyi Albert és diáktársa látható a vizsgára készülés szünetében: a fiatalok lazítanak egy zongora mellett.


Szent-Gyorgyi_es_diaktarsa_1j


Az értékes dokumentumhoz adott háttér információból megtudjuk: „E kép része azon fotóalbumnak, amelyet Szent-Györgyi állított össze az egyetemi zárószigorlata körüli történések megörökítésére. Az albumnak a „Szigorlati kínszenvedéseim emlékére” címet adta. A fotó hátuljára Szent-Györgyi azt írta, hogy „De közben a művészetet sem hanyagoljuk el”.

 

Diákok gyűrűjében látjuk a Nobel-díjas professzort több fényképen is. Az egyik azt az alkalmat örökíti meg, amikor „a rektorrá avatása alkalmából felvonuló ifjúságot megvendégeli az egyetem ebédlőjében”.


Diakok_kozt_rektorra_valasztasakor_j


Az ünnep és a fotó eredetének érdekes részlete, hogy „a felvétel Szántai Ágnes, az SZTE Klebelsberg Kuno Könyvtár nyugalmazott könyvtárosának ajándéka. Édesapja a kép egyik szereplője. Szent-Györgyit 1940. október 19-én választották meg a Szegeden 1940 őszén újonnan felállított Horthy Miklós Tudományegyetem első rektorává.”

 

A 80 évvel ezelőtti egyetemi légkörről sokat elárul az 1940-es gólyabálon készült felvétel: az elsőévesek között látjuk Szent-Györgyi Albertet.


Szent-Gyorgyi_golyabalon_j


Ismét a részletekben az érdekesség: „a felvétel id. dr. Szelei Béla (Kecskemét, 1922 - Kecskemét, 2012) ajándéka, aki nagy valószínűséggel 1940-ben lett a szegedi Horthy Miklós Tudományegyetem Orvostudományi Karának a hallgatója, így ő is szerepel a képen. Az 1940/41-es tanévben Szent-Györgyi Albert az egyetem rektori tisztségét is betöltötte. Tőle balra Purjesz Béla, a Belgyógyászati Diagnosztikai Klinika tanszékvezető egyetemi tanára ül.”

 

 

Képeskönyvben sajtófotók

 

A képsor hosszan folytatható, hiszen „1065 találatot” mutat a számítógép, ha beírjuk az SZTE Klebelsberg Könyvtár Képtár és Médiatéka kereső ablakába Szent-Györgyi Albert nevét. A virtuális gyűjteményen belüli Egyetemi Arcképcsarnok, Egyetemi Képgyűjtemény, Egyetemi Videogyűjtemény, Shvoy Kálmán fotóalbumai „dossziékban” is rábukkanhatunk az SZTE Nobel-díjas rektorához kötődő dokumentumokra. Ezeken kívül a Szent-Györgyi Albert fotóalbumai nevezetű blokkban 14 „képriport” mesél a 93 éves korában elhunyt tudós életéről.

 

Az SZTE honlapjának más „bugyraiban” is találhatunk Szent-Györgyiről képgyűjteményt. Így például az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinika Központ oldalán vagy itt.

 

Sajtófotók is gazdagítják a Szent-Györgyi képeskönyvet: szegedi évinek történései nyomon követhetőek az egykori országos és helyi napilapokból.


Szent-Gyorgyi_diakokkal_1_j


Ezek közül a Délmagyarország digitalizált oldalai elérhetőek a DélmagyArchív honlapon, vagy az SZTE Klebelsberg Könyvtár DélmagyArchív repozitóriumában.

 

Az SZTE-sajtó egyik elődlapja, a Szegedi Egyetem az 1973. év 13. számában tudósított Szent-Györgyi Albert látogatásáról.


Sz-Gy_diszdoktor_sze_1973_014_pdf

 

„A Szegedi Orvostudományi Egyetem Tanácsa 1973. október 12-én az egyetemek központi épületének aulájában a SZOTE díszdoktorává avatta az egyetem egykori professzorát, dr. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikust, az Egyesült Államok Woods Hole-i Izomkutató Intézetének igazgatóját. Az avatási ünnepségre érkező világhírű tudóst többszázan köszöntötték nagy tapssal az épület előtt és ünneplőbe öltözött egyetemisták sorfala között kísérték az egyetem vezetői a zsúfolásig megtelt aulába….” – kezdődik a Szegedi Egyetem című lap 1973/14. számában a tudósítás.

„…Én ma egy másik országban dolgozom, a kutatások terén kifejtett igyekezetem az egész emberiségé, de hadd ragadjam meg a jó alkalmat, annak kijelentésére; én magyar ember vagyok és ide tartozom. Örömmel, és azért jöttem hazámba, hogy újra meglátogassam azokat a helyeket, ahol éltem, dolgoztam, találkozzam azokkal, akikkel együtt dolgoztam, meggyőződjem arról, mivé fejlődtek a tanítványaim.” - idézte az 1937-ben a szegedi egyetem professzoraként Nobel-díjat nyert tudóst a diáklap.

„… Az avatást követően az egyetem fogadást adott új díszdoktora tiszteletére. Dr. Szent-Györgyi Albert ebből az alkalomból a következőket írta a SZOTE; illetőleg a JATE vendégkönyvébe: „Ami ezt az ünnepséget bearanyozta, az nem a fény és a pompa volt, hanem a meleg szeretet, ami a legnagyobb emberi érték. A díszdoktoravatás az én hányatott életemnek egyik legkimagaslóbb eseménye, mert még soha ennyi szeretettel, becsüléssel és melegséggel nem találkoztam.”

 

A mai Délmagyarország online felületére is összeállított egy szűkebb Szent-Györgyi Albert életének fontos pillanatait felvillantó albumot.

 

 

Emlékgyűjtés

 

A 2019-ben elindult Képtár és Médiatéka szolgáltatást az SZTE Klebelsberg Könyvtár a TIK épületének 15 éves évfordulójára virtuális kiállítással avatta fel. A kolozsvári egyetem szegedi befogadásának 100 éves évfordulójára készülve meghirdette az SZTE közösségi emlékgyűjtő akciót.

 

A felhívásban az egyetemi gyűjteményt gyarapítására ösztönző könyvtárosok hangsúlyozzák: „Az eredeti tárgyak természetesen megmaradnak a tulajdonosaiknál, hiszen mi csak digitális másolatokat készítünk. Emellett a tulajdonosok segítségével metaadattal látjuk el az elkészült digitális másolatot, amadatbázisba kerül.”

 

Minden, az SZTE történetével kapcsolatos dokumentumot – fotót, hangfelvételt, videót, feliratot, kiírást, levelet, emléktárgyat – gyűjtenek. Elektronikus úton a digit@ek.szte.hu címre várják az anyagokat. Személyesen pedig az SZTE Klebelsberg Könyvtár földszinti tájékoztató pulthoz hozhatják a dokumentumokat az egykori és mai egyetemisták, az SZTE egykori és mai munkatársai, az SZTE és elődei tisztelői.

 

Összeállította: Ú. I.

Archív fotók: SZTE Klebelsberg Könyvtár

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek