Bezár

SZTEhírek

woman-in-black-tank-top-and-black-leggings-doing-yoga-3823063

Edzéstippek otthonra

Edzéstippek otthonra

2020. június 08.
3 perc

Kezdjük napi egy perc plankeléssel a reggelt és máshogy értékeljük a napot – javasolja Busznyák Gergő fitness, wellness instrutkor és személyi edző, akitől otthoni edzéstippeket kértünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Otthon mindig nehezebb elkezdeni az edzést. Mivel motiválhatja magát az ember?


- Nehezebb, mint egy konditeremben, hiszen mindig van valami, ami eltereli a figyelmet. A karantén időszak abban volt jó, hogy aki változni szeretne, most lehetőséget kapott. Ki kell tűzni egy célt, ez mindennél fontosabb. Ha ez sikerült, akkor érdemes apróbb lépésekkel kezdenünk, például 2-3 naponta emeljük az edzés időt, mondjuk 20 percről 30-ra majd 40-50-60 percre. Utána az intenzitást, majd a gyakorlatok között kevesebb pihenőt tartsunk. Ha ezeket elkezdi az ember, sokkal jobban fogja érezni magát és ez már önmagában motiválni fogja. Az már csak hab a tortán, hogy a tükör is elkezd mesélni róla, hogy egy-egy testrész feszesebb, vagy esetleg kerekebb az izomzat.


- Azoknak, akik otthoni edzésre váltottak mit tanácsolna, milyen eszközöket szerezzenek be, milyen gyakorlatokat csináljanak és milyen rendszerességgel?


- A sérülések lehetőségének minimalizálása miatt egyáltalán nem ajánlom azt, hogy valaki az interneten látott videók alapján kezdjen el edzeni és próbáljon ki addig ismeretlen mozgásformákat. Amit ajánlanék otthoni használatra az egy torna vagy jóga szőnyeg. Ezen sok talajgyakorlatot lehet végezni, amelyekkel a test majdnem minden porcikáját meg lehet mozgatni. Nem rossz gondolat beszerezni egy felfüggesztéses hevedert úgynevezett TRX-et. Ezeket a felfüggesztéses hevedereket lehet kampóval a falba rögzíteni, fára feltekerni, illetve az ajtófélfába beszorítani. De be lehet szerezni már kifejezetten otthoni célra gyártott kisebb kézi súlyzókat is, melyekkel szintén sok gyakorlat végezhető a teljes testen.


-Az edzés mellett a táplálkozás is fontos. Mire figyeljünk oda?


- Az étkezés nagyon nehéz mindenki számára, hiszen hozzá vagyunk szokva az egyszerű és mindenféle ízfokozóktól bővelkedő ételekhez, amelyeket pillanatok alatt megveszünk és már fogyasztunk is. A rengeteg liszt, cukor és olajvásárlás után mindenki gondolhatta volna, hogy országos vagy világszintű palacsintasütés lesz… nem is rossz gondolat, de mégsem a legjobb megoldás. Ajánlani szoktam a low carbos diétákat, illetve a ketogén diétát, a többi neten található megoldással vagy annak nem nevezhető praktikákkal szemben. Mindezt tudományos tényekre alapozva, úgy vélem nem a divat miatt jó megoldás a ketogén diéta, hanem mert sokaknak tényleg működik nincs falásroham, nincs éhezés és energikus marad az ember. Itt is megjegyzem, hogy ezt sem lehet általánosítani, tehát van olyan, akinek nem való. Emellett valóban kerülni kell a túlzott cukor és szénhidrát fogyasztást, hiszen a legtöbb embernek későbbiekben ez okoz súlyfelesleget vagy akár inzulinrezisztenciát. Amit még nem szabad elfelejteni, az a vízfogyasztás. Ha keveset iszunk, nem úgy működik a szervezet, ahogyan kellene. Mintha nyakunkba aggatott súllyal szeretnénk versenyt úszni Hosszú Katinkával…


- Tud olyan gyakorlatot mondani, amit ha elvégzünk, akkor az feltölt egész napra?


- Szerintem nincs olyan gyakorlat, ami feltöltené az embert egész napra, de ha valaki próbált már egy percet szabályosan plankelni, az mindjárt másképp értékeli a nap további részét!


SZTEinfo: Móczár Dóra

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek