Borkóstolós sajtótájékoztatón mutatták be május 15-én a „tudósok borait”. Az idei díjazottak az Áts Pincészet, a Dániel Pince, a Koch Borászat és a Maurer Pincészet.
A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság közös bormustráján 14 pincészet 45 bora versenyzett, hogy elnyerje a „Vinum Academiae at Universitatis” címet. A „borok tudósait” képviselő ítészek 2019. tavaszán választották ki a „tudósok borának” is nevezhető 10 díjazott bort.
![IMG_4129 IMG_4129](/site/upload/2019/05/img_4129_450x330.png)
A borválasztás nem titkolt célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, az ismeretterjesztés – fogalmazott Prof. Dr. Széll Márta az SZTE stratégiai rektorhelyettese, a borbíráló testület tagja. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem minden félévben borkurzust hirdet az egyetemi polgároknak, melyre idén is túljelentkezés volt. Vegyész borbírálóként az alkohol jótékony hatásairól beszélt Prof. Dr. Fülöp Ferenc akadémikus. Az alkohol a gyógyszerészetben a nyugtatók és az altatók csoportjába tartozik – hangsúlyozta az MTA SZAB elnöke. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2019. évi közös bormustrájának eredményét Prof. Dr. Tóth Gábor, az SZTE és az SZAB borbíráló testületének elnöke ismertette.
![IMG_4170 IMG_4170](/site/upload/2019/05/img_4170_450x330.png)
Prémiumkategóriás fehérbornak a Maurer Pincészet 2017. évjáratú Mézes Fehér borát, prémiumkategóriás vörösbornak a Koch Borászat 2017. évjáratú Villányi Franc borát választották. Rendezvény fehérbor kategóriában az Áts Pincészet 2018. évjáratú Furmintját, rendezvény vörösbor kategóriában a Maurer Pincészet 2017. évjáratú Maurer Cuvée-jét ismerték el. A bírálóbizottság aranyoklevélben részesítette a Koch Borászat 2012. évjáratú Villányi Csanád Cuvée-jét.
Külön bort választott a Szegedi Tudományegyetem három kara. Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar bora címet a Koch Borászat 2015. évjáratú Villányi Classicus, az SZTE Általános Orvostudományi Kar bora címet az Áts Pincészet 2017. évjáratú Szent Tamás Furmintja és a Dániel Pince 2013. évjáratú Vamp bora érdemelte ki. A Koch Borászat Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon barrique 2015 és a Néro Rosé 2018 borait az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar választotta.
![IMG_4197 IMG_4197](/site/upload/2019/05/img_4197_450x330.png)
Az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem hagyományos borbírálatához idén is csatlakozott az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont bora címet a Dániel Pince 2013. évjáratú Vamp bora nyerte.
![IMG_4149 IMG_4149](/site/upload/2019/05/img_4149_450x330.png)
2019. május 22-én, szerdán 17 órakor az SZTE a Széchenyi téren külön programmal is népszerűsíti a „tudósok borait”, azaz az SZTE és a SZAB közös borminősítő versenyének eredményeit. A rendezvényen fellépnek az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatói és a Szegedi Egyetemi Színház zenekara. Az SZTE plakátokkal is felhívja a figyelmet arra, hogy a szegedi borfesztivál mely standjainál lehet megkóstolni, megvásárolni a „tudósok borait”.
SZTEinfo
Fotó: Bobkó Anna